16 Ocak 2011 Pazar
Emenike'den Toki'ye
TT Arena'nın açılışı sırasında, Toki başkanı tarafından yapılan konuşmayı canlı olarak takip edemedim. Sadece yazılanlar dahilinde bir bilgim var. Bir de konuşmanın bir kısmını paylaşım sitelerinden dinledim. Aslına bakarsanız yansıtacağım tepkinin ve sinirin çıkış noktası Emenike hadisesiydi, fakat yaşanan bu son dram, yığınla çalışılması gereken notların arasından sıyrılıp, ufak da olsa bir laf etme isteğine sürükledi beni.
Seneler önce, Türkiye'deki futbol takımlarının siyasi partilerle olan ilişkilerini anlatan bir kitap okuduğumda, desteklediğim takıma olan sevgimi dahi sorgulamış, ardından da "Takım tutmak ne kadar da zormuş" tarzında bir cümle kurmuştum. DP ve türevlerinin, mafya babalarının, futbolla yakından uzaktan alakası olmayan, sporun popüler etkisinden rant sağlamaya çalışan insanların futbol kulüpleriyle olan bağlantılarını okumam çocukluğumdan beri yaşadığım süreci tekrardan gözden geçirmeme sebebiyet vermişti.
Yukarıda bahsettiğim arka plan dahilinde Galatasaray'ın yeni stadında yaşananların zihnimde çağrıştırdığı örneği söyleyeyim. Zaten çok da bilinmedik, akıllara uzak olan bir manzara değil. Tahayyül etmesi kolay olacaktır: Hükumete yakınlığı ile bilinen kodaman bir ağabeyimizin sahibi olduğu lokantanın açılışına bütün GS kulübü futbolcuları kurdele kesmesi için çağrılmış gibiydi. Sanki orası futbolcuların maçlarını oynayacağı bir stadyum değil de, bir mekan gibiydi. Ya da futbolcular orada top oynamak için değil de, kameraların ve vatandaşın ilgisini çekmek için popülaritelerinden yararlanılan birer figür olabilmek için bulunuyordu.
Son sözü de daha önceden laflar hazırladığım bir zümreye armağan etmek istiyorum. Yeri geldiğinde en şık futbol terimlerini ve aforizmalarını kullanan sanal alemin kahramanları ve kıvırtan gazeteci ağabeyler, senelerdir "futbol asla sadece futbol değildir" lafının ekmeğini yiyorlar. -Güzel söylemiş aslına bakarsanız Simon Kuper de. Gerçi kitabını beğenmemiştim ama bir cümleyle de olsa etkilemişti okuyucu.- Emenike olayında olanca bağrışlarıyla popüler kültüre alet olmuş insanı eleştirmesini çok güzel beceren ülkenin güzel vatandaşları konu direk hükumete batan bir olay gelince nedense kenara çekiliyorlar. Sanki bugüne kadar futbol ekseninde yapılmış tek ayıp Emenike hadisesiymiş gibi öncesinde olanlara tepki ver(e)meyen "reyiz"ler, dün yaşanan olayları nasıl yorumlayacaklar merak ediyorum doğrusu? Diğer bir deyişle, devlet dairesinden statlara kadar siyasete batmış ülkede futbolun sadece Emenike ya da Galatasaray olmadığını hatırlayabilecekler mi acaba?
Gönderen
bora
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder