25 Nisan 2010 Pazar

Lilian Thuram


Bir+Bir dergisi bu ay da harikulade bir röportaja imza atmış. Futbol dünyasındaki entellektüllerden biri sayılan Lilian Thuram ile gerçekleştirelen keyifli bir yazı sunmuşlar okuyucuya. Kalp rahatsızlığından dolayı futbolu bıraktıktan sonra, her sahaya çıktığında maruz kaldığı ırkçı söylemlere karşı verdiği mücadele ve yazdığı kitap (Benim Syah Yıldızlarım) ile ismini duyurmaya devam ediyor Lilian Thuram. Bir futbolcunun gerktiğinde çok duyarlı ve bilgili olabileceğini gösteren bu yazıdan bazı satır başları...

-Sarkozy bana hükümette farklılıklardan sorumlu bakan olmayı teklif etti fakat dünyaya bakış açımızın 180 derce zıt olduğunu anlayınca geri çevirdim. 2005'te banliyö ayaklanmalarından dolayı Siyahları ve Arapları hedef alan "ayak takımı" hikayesi ve ayrıca meşhur Dakar konuşması, onun aldığı eğitiminden dolayı aklında oluşan önyargıları gözler önüne seriyordu.

-Beni yazmaya asıl motive eden şey, insanlara sorduğumda tek bir siyah bilim insanı, şair ya da felsefeci söyleyememeleridir. Siyah hakkında tarihin kölelikten başladığını sanıyorlar. İtalya'da ve İspanya'da futbol oynarlen, Mısır firavunlarının, mesela Tharqa'nın siyah olduğunu söylediğimde, kimse inanamazdı.

-Kolektif bilinçaltında, Siyah halkın tarihi kölecilikle başlıyor. Siyahlar hükmedilen, aşağı bir varlık olarak ortaya çıkıyor. Irkçılığın Siyahlarla Beyazların bir çatışması olmadığını, insanın insanı sömürmesinin bir mekanizması olduğunu göstermeliyiz.

-Bir ülkede futboldan çok bahsediliyorsa, bu, demokrasi adına kötüye işarettir.

-Çok kültürlü ve ırksız bir cumhuriyet için yapılan girişimlere ve çabalara rağmen çok keskin bir kriz yaşandığı doğru. Zihinlerin "sarkozileşmesi" vahim bir gerçek. Ama aynı zamanda buna karşı sesler de çıkıyor. Çok kültürlü, çok renkli, hele karma evliliklerin sayısına bakarsanız, bayağı ileri. Dolayısıyla asıl sorun kimliğimiz değil, bu küreselleşme, toplumsal adaletsizlik ve eşitsizlik beraber yaşamamızın koşulları

-Alber Einstein'ın dediği gibi: " Dünya yaşamak için son derece tehlikeli bir yer; kötülük yapanlar yüzünden değil, durup seyreden ve onlara ses çıkarmayanlar yüzünden. "

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder