21 Mayıs 2010 Cuma

Los Lunes Al Sol


Filmi izlemeden önce yönetmenine bakmasam Ken Loach'un bu filmde kesin bir parmağı var derdim fakat Fernando Leon de Aranoa da pek onu aratmamış. Film tersanede çalışan ve tersane kapatıldıktan sonra işşiz kalan birkaç arkadaşın hayatlarından kesitler sunuyor. Dram kokan sahneleri, geçim kaygısı, iş bulma telaşı içinde biribirlerine daha da bağlanan ve benziyen arkadaşların harmanlanıp yaşam keşmekeşine sokulmasını eleştrisel bir dille anlatması filmi izlenmesi gerekenler listesinde ön sıralara itiyor. Günlerini bir barda oturup geçmiş hakkında yorumlar yaparak ve dertleşerek geçiren arkadaşların sahip olduğu hayat bize çok da uzak sayılmaz aslında. Milyonların içine düştüğü veya düşeceği bu yaşam tarzına şahitlik ederek geçiren nesil olarak filmi bir iç bakış olarak benimsediğimi söyleyebilirim

Filmde özellikle Javier Bardem'in oyunculuğuyla ve oluşturduğu karakterle bezenen sahneler ve replikler çok etkileyici. Diğer oyuncular da bir o kadar güzel adepte olmuşlar rollerine. Fakat içlerinde benim en çok aklımda kalan sahnelerden biri Javier Bardem'in ufak çoçuğa anlattığı "ağustos böceği ve karınca" hikayesi oldu. Tembelliğiyle ün salmış ağustos böceği ve çalışkan karınca hikayesini anlatan Bardem bir anda susuyor ve çoçuğa diyor ki: " işler böyle yürümez, bu karınca boktan ve vurguncu biri, ayrıca bazıların neden ağustos böceği olarak doğmak zorunda kaldıklarından bahsetmiyor."

Gerçek üzenin "Komünizm'in yanlış anlatıklarından öte Kapitalizm'in gerçekleri" olduğu hikayesi anlatılarak ciddi bir farkındalılık ve hatırlatma uyarsında bulunan filmi herkesin izlemesini tavsiye ederim. Zira dışarıdan baktığımızda kendi ülkenizde çekilmiş bir belgesel izliyormuşcasına şaşıracaksınız. Hemen akabinde kendinize bu film gerçek hikayeye mi dayanıyor sorusunu sormadan bu film milyonlara dayanıyor cevabını sağ yanağınızda hissediceksiniz. Ne desem filmin hakkını veremem, o sebepten buram buram işçi kokan bu filmi, ilişkileri, hepimizin benzerliğini, farkındalık duygusunu, insanlığı izlemek için çok sebebimiz var..

Not: 2002'de İspanya' Goya ödüllerinde 5 dalda ödül almış

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder