21 Mayıs 2010 Cuma

Banksy (Gerilla Artist)


Üstteki fotoğrafı milyonlarca kez görmüşşsünüzdür. Tişörtlerde, bardaklarda, posterlerde...Fakat çoğumuz resmin(grafitinin) sahibinin kim olduğunu ve niçin çizdiğini bilmiyoruzdur. Yaklaşık 12 yıldır İngiltere ve diğer ülkelerde duvarlara çizdikleriyle muhalif mesajlar veren kimliği belirsiz sanatçı çok büyük bir hayran kitlesine sahip. Ortaya çıkmmak istememesi ve tanınmama sevdası yüzünden kim olduğu hakkında dedikodulardan başka hiç bir somut delil yok ortada. Eserlerinde kullandığı Banksy imzasıyla bilinen "Gerilla Artisti" çalışmalarında genellikle sistem ve savaş karışıtı, çevreci ve hayvan haklarını savunan mesajlar veriyor.

İngiliz "mail on sunday" gazetesi yıllar önce Jamaika'da çekilmiş bir fotoğraftan yola çıkarak Banksy'nin gerçek kimliğini ortaya çıkardıklarını haber olarak yayınlamışlardı. Haberde yer alan kimlik doğrultusunda 1974 yılında Bristol'da doğduğu iddaa ediliyor. Çok küçük yaştan itibaren kasaplık eğitimi aldığı fakat çevresindeki herkes gibi sıradan işlerde çalışıp bir ayyaş gibi ölmemek ve sisteme karşı gelmek için sokak sanatçılığını tercih ettiği söyleniyor. Lakin belirtmek gerekir haber bir çok kez yalandı ve gerçekten kim olduğu sorusu hala gizemini koruyor. Kendi deyimiyle 'sokaklarda bombardıman' yapmaya çalışan Banksy'nin ünlü olmak gibi bir derdi yok. Bunu da şu ilginç cümlelerle açıklıyor: "Sanırım, önünüzde çirkin suratlarını göstermek için can atan yeterince kendini beğenmiş salak var. Gidip ufak çocuklara büyüdüklerinde ne olmak istediklerini sorun, alacağınız yanıt şudur: 'Ünlü olmak istiyorum.' Sorduğunuzda, sebebini ya bilmezler ya da önemsemezler. Ben sadece iyi görünen resimler yapmaya çalışıyorum, kendim iyi görünmeye çalışmıyorum."

Ünü İngiltede yaptılarıyla başlayan Bansky'nin parmak izleri şu an Londra'nın yanı sıra Avrupa ve Amerika'nın ünlü metropollerinde yer alıyor. Bunun dışında İsrail'in, Batı Şeria'da Filistinlileri izole etmek için inşa ettiği duvara çizdiği resimler de oldukça yankı uyandırdı.



Politikanın içerik ve isyancı özden yoksun biçimlerde yer aldığı günümüzün sanat yapıtlarına karşın Banksy, protest kişiğiyle hayatın en çıplak yönüyle cereyan ettiği sokaklarda eserlerini sergiliyor. Bir çok koleksiyoner, müze müritleri, firmalar(nike), Hollywood sanatçıları(brangelina) ünlü gerilla sanatçısının eserleri peşinde fakat şu zamana kadar ellerine geçirdikleri sadece korsan olanlardan ibaret.

Daha fazla bilgi edinmek ve resimlerine ulaşmak için aşağıdaki video ve linler yardımcı olacaktır.


Kaynak: BBC, Resimli haber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder